Terugtrek reflex
De terugtrek reflex is de allereerste mogelijkheid van het embryo om op een prikkel te kunnen reageren die te veel is, namelijk door letterlijk terug te trekken.
Simpelweg omdat het embryo nog niet ver genoeg ontwikkeld is om te reageren en ze wel de wil heeft te overleven. Tegelijkertijd helpt deze reflex om te reageren op aanraking van het lijf.
Eerst zal dit reflex alleen optreden als het hoofdje een prikkel krijgt, later breidt zich dit uit tot de handpalmen en voetzolen om zo het hele lijf gereed te krijgen om de prikkels te kúnnen voelen en ervaren.
Dit reflex ontwikkelt zich rond de 5de week in de baarmoeder en verdwijnt na 35 weken in de baarmoeder. Daarna zou de baby in wezen prikkels als geluid en druk op het lijf kunnen verdragen zonder er van weg te bewegen.
Op het oog heeft dit reflex weinig kenmerken om waar te nemen. Echter wanneer de terugtrek reflex wordt geactiveerd wil het lijf het liefst bevriezen en de confrontatie uit de weg gaan. Wanneer dat niet kan leer je de neiging te onderdrukken waarna je jezelf totaal uitgeput kunt voelen. Samengevat zou je kunnen zeggen dat de terugtrek reflex gaat over in contact zijn met anderen mensen, aanwezig zijn in je lijf en grenzen aangeven.
Kenmerken van een actieve terugtrek reflex:
- Bij elke confrontatie de neiging om je terug te trekken
- Dagdromen, niet daadwerkelijk aanwezig zijn in het hier en nu
- Anderen altijd willen helpen, jezelf daarbij wegcijferen
- Het gevoel niet echt erbij te horen
- Niet gecentreerd zijn in je lichaam, met alle consequenties van dien; afwezigheid, dagdromen, overal te laat voor zijn
- Te veel met anderen vervloeien, welke emotie is van jou en welke van een ander
- Geen keuzes kunnen maken. Moeilijk je eigen grenzen aan te geven
- Moeite met contact maken met andere mensen, bijvoorbeeld telefoneren met ‘vreemden’
- Later ineens wel weten wat je tijdens een gesprek had willen zeggen.